Big waves start small

          Big waves start small
          Big waves start small

Sea First

Op vrijdag 14 april zijn wij door Dos Winkel uitgenodigd om een lezing van SeaFirst (één van onze twee goede doelen) bij te wonen.
Over onderwaterleven en klimaatverandering. We hebben meer geleerd over kweekvlees en heerlijk vegan gegeten bij Rebel Rebel in Dordrecht.

We weten dat het CO2-gehalte maar blijft stijgen. De gevolgen zijn bekend: meer weerextremen, droogte en veel regen, hittegolven die jaarlijkse records steeds maar weer laten sneuvelen, een kronkelende straalstroom die we niet kennen, een instabiele golfstroom, waarvan we weten waar dit in het recente geologische verleden toe heeft geleid, voedselproblemen, enz. Je moet toch wel gek zijn als je hier niets aan wilt doen...

          Big waves start small

RP3 Rowing

Als je goed wil roeien, moet je veel trainen. Wil je je niet inspannen? Dan word je ook niet super goed. Dat hoeft ook niet. Niet iedereen hoeft vreselijk goed te worden. In deze tijd moet alles Top en Super zijn. Dat is zo’n onzin. Mussen houden ook hun snavel niet omdat een nachtegaal mooier zingt.

Maar…. als je als doel hebt om de Atlantische Oceaan over te roeien, dan moet je wel aan de bak. En als je dan ook nog mee wil doen in de race klasse, dan moet je heel veel opzij zetten en trainen, trainen, trainen. Naast het voeren van een campagne. Het is zwaar. Zeker naast een baan en een druk gezinsleven. Het lukt alleen als je het echt wilt. Je hebt een vonk nodig, een soort verliefdheid die motiveert om het vol te houden.

Die vonk vinden wij bij RP3 Rowing. Jan en Annet Lammers, hun liefde voor het roeien werkt aanstekelijk. Zij zijn de kracht achter de RP3 roeisimulator; een Nederlandse uitvinding en een Nederlands product, dat wereldwijd gebruikt wordt door toproeiers.

En nu dus ook door ons. Dan is het niet gek toch, dat wij ons vereerd voelen dat Jan en Annet besloten hebben om ons te sponsoren met twee RP3 roeisimulators!

Maar wat is dat dan precies een roeisimulator? De RP3 is een natuurgetrouwe roeitrainer, die bij ons thuis in de woonkamer staat. De RP3 is de ultieme simulatie van het roeien in een wedstijdboot. Dichterbij de belevenis van het roeien in een wedstrijdboot op het water kan je niet komen. Het rolbankje waar je op zit, blijft ongeveer op dezelfde plek. De machine beweegt naar je toe en van je af. Precies zoals dat in de boot gebeurt. Zo stimuleert de RP3 je om technisch goed te roeien.

Roeien is een optimale combinatie van kracht, uithoudingsvermogen en techniek. Op een statische indoor-trainer werk je met name aan conditie en kracht. De gelijkenis met écht roeien is klein. De RP3 is dynamisch: de machine is ontworpen om ook je coördinatie en techniek te ontwikkelen. Voor ons is dat extra belangrijk. Om de Atlantische Oceaan over te roeien gaan we 5000km roeien (meer dan 1,5 miljoen roeislagen). Om zo min mogelijk blessures te krijgen is het daarom belangrijk om over een goede techniek en coördinatie te beschikken. Doordat je de druk die je tijdens het roeien opbouwt niet tegen vaste elementen afzet, is de kans op knie-, rug- en ribblessures veel kleiner. De belasting op je lichaam is minder explosief dan bijvoorbeeld op een concept trainer.

De RP3 is vergelijkbaar met een boot en gevoelig voor een goede coördinatie. Een goede techniek wordt beloond en een slechte techniek wordt benadrukt. De RP3 werkt met een gloednieuwe (gratis) app die aangesloten is op een tablet (maar je kan hem ook op een smartphone aansluiten). Op het scherm zie je zodra je gaat roeien een drukverdeling via een real time curve. Je ziet ook je maximale kracht per haal, het aantal halen per minuut, je snelheid en afstand. De feedback die je direct krijgt, gebruik je om je roeihaal aan te scherpen. Je hartslag kan je via een smartwatch zien, maar je zou ook een hartslagmeter kunnen koppelen en je gewicht af kunnen stellen in de app. Het voordeel van de RP3 is dus dat het een echte roeitraining betreft, zonder de kans om te snoeken of om te slaan, zoals wij wel in een skiff hebben mogen ervaren (en zie dan maar weer eens in de skiff te klimmen…).

Anique en ik wonen niet bij elkaar in de buurt. Juist daarom is het ook super fijn dat we met de software van de RP3 ook online kunnen trainen!! We zien elkaars curve en waardoor wij elkaar kunnen motiveren of uitdagen. De meer cyclische beweging van de RP3 zorgt ervoor dat wij gemakkelijker een hoog tempo kunnen roeien over een lange afstand. Op een statische indoor-trainer zou dat niet lukken. Met de RP3 kunnen wij ons perfect voorbereiden op de Talisker Whisky Atlantic Challenge in december 2024!

          Big waves start small

Participating the TWAC Challenge - Saskia Villanueva

Why?

How often do you get the chance to push the limits, do something this extraordinary and take part in something that most people wouldn't even dream of doing? The Talisker Whisky Atlantic Challenge is a once in a lifetime opportunity, a 3000-mile race across the Atlantic Ocean starting at Le Gomera and finishing in Antigua. It is one of the most brutal, physically demanding races on the planet, and one of the ultimate endurance challenges in the world!

Don’t ask ‘why’, ask instead, ‘why not’. – John F. Kennedy –

I have been involved with exercising and enjoying physical fitness way back in secondary school and even more when I won the UFC (Ultimate Forces Challenge) in 1999. After that I had the privilege to train at the Royal Military Academy (KMA) and won the UFC again in the year 2000.
I accomplished 2 times a 24 Hour challenge and 3 times a 48 Hour challenge with "Meet The Marines" (2018, 2019, 2021 and 2022).

Around 2,5 years ago is saw a call for rowing participants to join rowing from New York to Rotterdam. I instantly thought, I would love to be a part of this adventure. Not knowing to much about ocean rowing, I started to carry out some research and watch videos on YouTube, which only fuelled my desire. When this plan didn't worked out, I started my own team to participate at the WTR Challenge. My team collapsed and I started all over again. I met Anique and together we are participating at the WTR Challenge in december 2024.

Why Not Now?

Throughout my life, I have strived to push the limits and I have been lucky enough to experience some thrill seeking, adventurous activities. There have been times I have found myself paragliding in Austria and Spain, hiking in Sierra Nevada, diving in a big fish tank in Belgium or up in the clouds jumping out of an aeroplane sky diving in Texel, The Netherlands. All of which, has left me asking the same question, what next.... The perfect combination of my love for the sea and passion for adventure, Team Atlantic Stormtroopers and The Talisker Whisky Atlantic Challenge!

From the moment I met Anique, it’s felt right! I believe our team is exceptional! We share the same common goal and purpose for wanting to embark on this once in a lifetime, extraordinary challenge together. We have ou own unique strengths within respective areas and roles. Combining this with our high-level of physical fitness, is what makes ‘Team Atlantic Stormtroopers’ the formidable force it has already become.